top of page

1.500 bezwaarschriften in Aartselaar tegen de ISVAG-oven - ISVAG: Politiek van voldongen feiten?


Op een ogenblik dat het ver van zeker is dat ISVAG de vergunning zal krijgen voor de bouw van de nieuwe afvaloven (het ‘mausoleum van Heylen’, dixit De Morgen/HLN - 01.03.2018, met een kostprijs van 175 miljoen euro, waarmee de voormalige Antwerpse cultuurschepen zelfs 3 MAS’en of Havenhuizenkan bouwen…), heeft de raad van bestuur van ISVAG al op 21 september 2017 beslist, om de kostprijs voor het verbranden van het afval van de aangesloten gemeenten te verhogen met 5 euro/ton voor huisvuil en 5,5 euro/ton voor grof vuil. De stijging is volgens ISVAG bedoeld om een voldoende buffer aan te leggen voor de bouw van de nieuwe verbrandingsoven.

Met andere woorden: De inwoners van het werkingsgebied van ISVAG, dus ook de inwoners van Aartselaar, betalen op dit ogenblik mee voor een nieuwe oven die overbodig en ongewenst is, en waarvoor ook nog vergunningsprocedures moeten worden doorlopen!

Deze beslissing van de ISVAG-bestuurders is niet alleen voorbarig, ze getuigt ook van een spijtige politieke ethiek. Stellen vergunningsprocedures en publieke consultaties dan zo weinig voor?

Nog erger is de vaststelling dat Air Liquide momenteel volop bezig is met het verplaatsen van twee gasleidingen op het terrein van ISVAG. Je kan dit aan de Boomsesteenweg zelf vaststellen. Deze werken gebeuren op vraag van ISVAG, met een vergunning van de Vlaamse overheid, om plaats te ruimen voor de inplanting van de nieuwe oven.

Wij kunnen moeilijk geloven dat Air Liquide deze naar verluidt 'dure' werken uit eigen zak betaalt. Het kan moeilijk anders dan dat ISVAG zelf betaalt.

Met andere woorden, opnieuw de aangesloten gemeenten. Wij dus! En wie betaalt deze kosten terug als de nieuwe oven er niet komt?


bottom of page