top of page

België genomineerd voor Oscar voor meest surrealistisch energiebeheer?


In het geboorteland van René Magritte begint het licht stilaan te knipperen, nu er mogelijk een echt streepje winter voor de deur staat: "En stoemmelings" zijn we intussen een paar stille stroompannes verder, overigens zonder enige communicatie daarover, behalve wat heen en weer gezwets over de noodzaak van een afschakelplan.

Ligt de VREG, onze trouwe energiewaakhond, ergens in diepe slaap in zijn

mandje, met een in chloroform gedrenkte vod in zijn bek?

En terwijl andere buurlanden hard doorwerken aan de "Energiewende" om tijdig de overschakeling te maken naar duurzame energieproductie is dezer dagen in het discours van de Wetstraat een veel belangrijker topic aan de orde: het behoud van de Europese pole position inzake de hoge uittredingsvergoeding van ex-excellenties na hun parlementaire vervaldag.

Energieproductie en levering is niet echt de grote zorg van de meeste excellenties, zolang er niet bij kaarslicht moet gestemd worden. En dat zal zeker niet het geval zijn, want Engie en onze minister hebben nog een creatieve, ultieme schijnbeweging in petto, die in de toegevoegde blessuretijd van deze legislatuur wonderen kan doen...

Dit kleine land heeft de ongelooflijke luxe van zeven kernreactoren, waarvan er vijf in "standby" (lees lappenmand) liggen omdat daar hier en daar een ietsiepietsie aan scheelt. Overigens niks om van wakker te liggen hoor!

Als de scheurtjes ooit scheuren zouden worden, en de lekken niet meer vanzelf willen dichtslibben dan staan meer dan een miljoen wakkere Belgen, Nederlanders en Duitsers paraat om met een jodiumpil tussen hun tanden vierklauwens op de vlucht te slaan voor de nucleaire draak "als er iets mis zou gaan".

En wat doet Engie? zij slepen een aantal hoogbejaarde (of moet ik zeggen "ervaren") vliegtuigmotoren uit de hangar, gebouwd voor Boeing 707 in de jaren 60; Er zijn er zo 9 en die zijn zo goed als nieuw en quasi allemaal gereed om met een druk op de knop van een minister (van energie?) tonnen keroseen te beginnen zwelgen, brullen en stinken... als aanvullende bijdrage tot de stroomproductie.

Jammer van het beestig lage rendement, het criminele milieu-effect en de zotte kostprijs, maar niet getreurd, het is slechts tijdelijk... Misschien worden straks nog de Low Emission Zones versoepeld of afgeschaft dan kunnen ze zelfs in de stad gebruikt worden...

Toch maar weer een mooi gebaar van Engie? Of alvast een goede reden om een milieuraad te hebben die zich af en toe eens laat horen?

Gie Giebens


bottom of page