top of page

Het lobby-reukje aan het ISVAG dossier


Foto: Photo News
Zuhal Demir - Foto: Photo News

U kon er vandaag bijna niet naast kijken, de media stonden er vol van: het politieke lobbywerk rond de bouw van de nieuwe afvalverwerkingsoven in Wilrijk is ongezien. Verschillende leden van de GOVC spreken over 'nooit geziene en onbegrijpelijke manipulatie'.

Om Gazet van Antwerpen te citeren “In Isvag stinkt er meer dan alleen het afval”.Minister Zuhal Demir staat zwaar onder druk: ook al druist het in tegen haar klimaatplan, haar partijprogramma én het Vlaams regeerakkoord - welke belangen gaan voor?


De tweede zitting van het GOVC in dit dossier vond gisteren plaats. Deze bespreking was een “verplichte oefening pro forma” om het advies van de GOVC met een vingerknip van ongunstig naar gunstig te kunnen wijzigen.


Burgemeester van Aartselaar, Sophie De Wit, heeft het gemeentelijk standpunt niet onder stoelen of banken gestoken maar het was duidelijk dat het besluit op voorhand vast lag. De gemeente Aartselaar heeft formeel laten noteren dat de gemeente absoluut niet akkoord gaat met het ISVAG-project om de redenen zoals verwoord in 3 ongunstige college-adviezen, welke onverminderd en onveranderd van kracht blijven.


Lees hier het volledige artikel in Knack "Gelobby rond dure Antwerpse afvaloven zet Zuhal Demir klem"Nog even in het kort enkele vergelijkende cijfers, zoals ook vermeld in Knack:


Investeringskosten oven:

ISVAG Wilrijk: 185 miljoen euro

Stoomalternatief haven: 150-160 miljoen euro

Verwerkingskosten per ton afval:

ISVAG Wilrijk: 130 euro/ton

Stoomalternatief haven: 110-117 euro/ton

Energierendement:

ISVAG Wilrijk: 56 procent

Stoomalternatief haven: 80 procent

Vermeden CO2:

ISVAG Wilrijk: 72.000 ton/jaar

Stoomalternatief haven: 130.000 ton/jaar


 

De uitgever van deze tekst is de gemeentelijke milieuadviesraad, een onafhankelijk adviesorgaan, waarvan de stemgerechtigde leden, zoals statutair bepaald bij gemeenteraadsbeslissing van 28.01.2019, uitgesloten zijn van enig lokaal politiek mandaat. Meer info te verkrijgen via MINAraadAartselaar@gmail.com


Comentários


bottom of page