De uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 29 augustus ll.vernietigt de proefvergunning die door minister Demir aan de Wilrijkse intercommunale afvalverbrander ISVAG werd verleend. De Raad volgde daarmee de argumentatie van Natuurpunt en omwonenden en bepaalde dat ISVAG maximum 2 weken na de betekening van de uitspraak de verbrandingsoven dient stil te leggen.
Net als in het verleden - toen ISVAG na een andere rechterlijke uitspraak zelfs een jaar gesloten diende te blijven - zal het restafval van de aangesloten vennoten opnieuw in andere installaties worden verwerkt. ISVAG staat daarbij enkel in voor de verwerking van restafval, de grotere volumes aan PMD-afval en GFT-afval worden sowieso elders verwerkt.
Burgers hoeven echter niet te vrezen dat hun afval niet langer zal opgehaald en verwerkt worden. Paniekzaaierij hierover is onterecht. Zo lazen we met stijgende verbazing een artikel op de VRTnws-website met de ronkende titel: ISVAG-verbrandingsoven in Wilrijk moet over 2 weken dicht: dringend oplossing gezocht voor afval van 1 miljoen inwoners | VRT NWS: nieuws
De realiteit is dat er helemaal geen oplossing moet worden gezocht, maar dat er reeds een alternatief beschikbaar is. In het vorige vernietigingsarrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen in 2022 werd ISVAG reeds opgedragen een alternatief uit te werken voor de verwerking van het restafval van haar vennoten. Om die reden wees de Raad nu het nieuwe ISVAG-verzoek tot instandhouding (lees: het tijdelijk openhouden van de afvaloven) van de hand.
Zo heeft de Raad in zijn arrest ook verwezen naar de verwerkingsovereenkomst die IBOGEM mede namens ISVAG met INDAVER heeft gesloten voor de verwerking van minstens 40kt/jaar afval uit het ISVAG-werkingsgebied. INDAVER moet bovendien verzekeren dat het ook zal instaan voor meer dan deze minimumhoeveelheid. De verwerking van het ISVAG-afval in Beveren is bijgevolg volledig afgedekt en verzekerd. En ook de kostprijs voor die verwerking is gekend en ligt vast. Dat er bij INDAVER in tegenstelling tot bij ISVAG een betere CO2-captatie gebeurt, kunnen wij vanuit onze bezorgdheid voor het leefmilieu enkel toejuichen.
Volgens onze informatie heeft dinsdag 3 september ll. ISVAG-directeur K. Moulaert op de eerste stuurgroepvergadering post-convenant bevestigd dat het restafval zal verwerkt worden bij INDAVER. Tegelijk deed de ISVAG-directeur blijkbaar ook een nadrukkelijke oproep aan de stakeholders om hun achterban te mobiliseren, om de minister onder druk te zetten opdat ISVAG zo spoedig mogelijk een nieuwe vergunning zou worden toegekend. Blijkbaar trekt ISVAG dus nog steeds geen lessen uit het feit dat hun omgevingsvergunning nu al tot driemaal toe werd vernietigd.
De OVAM heeft ISVAG trouwens reeds twee jaar geleden opgeroepen om samen met de Vlaamse afvalregisseur een concreet plan voor de langetermijnverwerking van het ISVAG-afval uit te werken. Deze oproep kan u terugvinden in het advies van de OVAM over de ISVAG-hervergunningsaanvraag, waarvoor de zonet vernietigde proefvergunning werd verleend. ISVAG heeft deze uitgestoken hand echter niet willen aannemen en opteerde voor een duur communicatietraject onder zogenaamde stakeholders, met als doel het wegwerken van de bezwaren voor een verdere exploitatie van hun verbrandingsoven in Wilrijk. Eind juni heeft dit door twee Nederlandse intendanten begeleide overleg effectief geleid tot de ondertekening van een bij grondige lezing door de Aartselaarse milieuraad als garantieloos beoordeeld convenant. De ondertekenaars engageerden zich immers om zich niet meer te verzetten tegen ISVAG's huidige en toekomstige vergunningsaanvragen, terwijl er geen resultaatsverbintenis is opgenomen om daadwerkelijk de exploitatie van hun restafvalverbranding in Wilrijk te beëindigen. Een exploitatie die bovenop de milieubezwaren ook slechte punten haalt qua mobiliteit (want enkel bereikbaar via de verzadigde A12/N177) en waar ook met het warmtenet dat ISVAG verder wil uitbouwen een lager rendement kan worden gehaald dan een installatie in een industriële setting zou realiseren...
Tot slot doen wij bij deze een dringende oproep aan de intercommunales ISVAG en IGEAN om alle aangesloten gemeenten correct te informeren over de financiële repercussies van het van toepassing worden in 2027 van de Europese EU-ETS-regels. De verwerkingskosten van het huishoudelijk afval bij ISVAG en ook bij andere Vlaamse andere afvalovens die, zoals ISVAG, geen CO² capteren, zouden dan in principe significant stijgen. In het OVAM-rapport “Analyse van de mogelijke impact van het onderbrengen van Vlaamse afvalverbrandingsinstallaties onder EU-ETS (finaal eindrapport 7.12.2023)” luidt op pag. 96 een van de conclusies: “Puur financieel gezien zal de invoering van EU-ETS leiden tot een daling van de inkomsten uit milieuheffingen op Vlaams niveau (voor het MINA-fonds), proportioneel met de daling van het afvalaanbod. Daar staat een veel grotere stijging van veilinginkomsten voor EU-ETS tegenover.”
En het is precies die veel grotere stijging van de veilinginkomsten (zijnde de extra kosten die vanaf 2027 alle CO2-uitstotende afvalovens zullen moeten betalen om CO2 te mogen uitstoten), die aan de vennoten zullen worden doorgerekend. Dus aan ieder gezin in elke gemeente of stad wiens afval wordt verbrand in een afvaloven die niet is uitgerust met een CO2-captatievoorziening. En bij ISVAG, laten wij ons vertellen, zou dit laatste in de praktijk wegens een te beperkte oppervlakte van het exploitatieterrein zelfs nooit mogelijk zijn. Een zoveelste bewijs dat de ISVAG-oven in Wilrijk geen toekomst heeft.
Wij hopen dat de VRTnws-redactie bovenstaande reactie van de Aartselaarse milieuraad op het eerdere nieuwsartikel integraal zal willen opnemen. Onderhavige mail sturen wij tegelijk ook naar onze andere perscontacten.
Comments