top of page

Quo Vadis ISVAG?

De nakende sluiting van ISVAG's restafvalverbrandingsoven blijft krantenkoppen opleveren. Nochtans is er geen reden tot ongerustheid. Gezien dit reeds de derde keer is dat ISVAG's vergunning werd vernietigd, zou dit zelfs voor ISVAG geen verrassing mogen zijn.


Dat is het ook niet. Zo beschikt ISVAG reeds langer over een overeenkomst met Indaver waarbij overeengekomen is dat Indaver indien nodig het volledige restafval uit ISVAG's werkingsgebied kan verwerken. Ook de ophaling van het restafval in het ISVAG-gebied komt niet in het gedrang. Die ophaling gebeurt immers door andere bedrijven (o.a. via IGEAN) en blijft gegarandeerd.


Laat u dus niet misleiden door ISVAG's pleidooi om omwille van algemeen belang open te moeten blijven. Indaver kan deze afvalverbranding volledig overnemen,  Dit werd deze week trouwens bevestigd aan VRT NWS door Indavers woordvoerster Inge Baertsoen.  

 

Wat met ISVAG's personeel?

We hebben er alle begrip voor dat de huidige onzekerheid niet fijn is voor de 57 personeelsleden van ISVAG (Bron: ISVAG Jaarverslag 2023). I.p.v. hun pijlen nu echter te richten naar Indaver en naar de zes buurtbewoners & Natuurpunt die de nu vernietigde proefvergunning met succes aangevochten hebben bij de Raad Voor Vergunningsbetwistingen, kijkt men beter naar het ISVAG-bestuur. Zij sloten immers de overeenkomst met Indaver af (een installatie met niet alleen een betere locatie in industrieel gebied, maar bovendien met betere filtering).


ISVAG's bestuur weet bovendien reeds langer dat de schadelijke uitstoot van afvalverbranding - waarbij zelfs na filtering nog steeds N0X, stikstof en PFAS vrijkomt -  niet evident in een niet-industriële omgeving in de nabijheid van woonkernen in Aartselaar en Wilrijk.  Zelfs het warmtenet dat ze hebben aangelegd, haalt een veel lager rendement dan een warmtenet in een industriële setting zou realiseren.


Toch hoeft de nu door de beroepsmagistraten bevolen sluiting van ISVAG ook voor het personeel niet nadelig te zijn. De ISVAG-site vereist immers een grondige sanering waarbij hun arbeidskracht nog enkele jaren zal nodig zijn.

 

Het verzet tegen ISVAG's afvalverbrandingsoven is veel ruimer dan enkel de bewoners die in de juridische procedure zaten. Zo dienden er afgelopen zomer weer meer dan 1000 burgers uit voornamelijk Wilrijk en Aartselaar beroep in tegen een andere vergunningsaanvraag van ISVAG waarmee zij de afvalverbranding in hun overbodige restafvalverbrandingsoven nog willen uitbreiden. 

 

Tot slot is ook ISVAG's argument dat hun sluiting tot extra verkeer op de Antwerpse ring zal leiden niet oprecht. Het ISVAG-gebied omvat immers ook gemeenten zoals o.m. Kapellen, Brasschaat, Schoten en Wijnegem, gemeenten wiens afval vandaag ook reeds via de Antwerpse ring naar vervolgens de verzadigde A12/N177 wordt vervoerd. Een alternatief vervoer naar Indaver is dus niet vanuit elke gemeente een omweg, bovendien is Indaver ook via het water en per spoor bereikbaar, terwijl ISVAG enkel via de weg bereikbaar is.



ISVAG - INDAVER


Σχόλια


bottom of page