Stand van Zaken - ISVAG
De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt de proefvergunning van ISVAG
Met een historisch vonnis heeft vandaag, donderdag 29 augustus 2024, de Raad voor Vergunningsbetwistingen de proefvergunning die op 4 november 2022 voor een termijn van twee jaar door minister Demir aan ISVAG werd verleend, vernietigd.
​​
De raad oordeelde onder meer:
“Anders dan de tussenkomende partij aanvoert, zetten de verzoekende partijen wel uiteen waarom de bestreden beslissing het redelijkheidsbeginsel schendt. Uit hun betoog blijkt immers duidelijk dat ze de verwerende partij verwijten een kennelijk onredelijke beslissing genomen te hebben omdat er, ondanks de beweerde aanzienlijke effecten op het vlak van luchtkwaliteit en de gezondheid van de mens, toch een omgevingsvergunning wordt verleend.”
In verstaanbare taal: Ondanks aanzienlijke effecten op het vlak van luchtkwaliteit en de gezondheid van de mens, werd door de bevoegde Vlaamse minister tegen alle redelijkheid in aan ISVAG toch een omgevingsvergunning verleend…
Dit is dus de ultieme bevestiging door drie onafhankelijke magistraten dat onze jarenlange strijd tegen deze voor het milieu en onze gezondheid bijzonder schadelijke afvaloven wel degelijk gegrond en meer dan terecht is!
Het arrest leest ook als een huldebetoon aan de zes moedige omwonenden en aan de v.z.w. Natuurpunt, die ondanks diverse pogingen van ISVAG-zijde om de beroepsprocedure te boycotten, nooit hebben versaagd.
Wij zien in dit arrest echter ook een (terechte) afwijzing van het enige tijd geleden door sommige ‘stakeholders’ ondertekende convenant. De pijnpunten van dit controversiële convenant, vooral de vaststelling dat er geen enkele garantie werd geboden dat de oven ooit verhuist, werden reeds eerder door de MINAraad aangeklaagd.
De Raad maakt verder ook voor eens en altijd komaf met het betoog dat ISVAG voor de verwerking van het afval voor het werkingsgebied noodzakelijk is.
Zij stelt dat de verwerking wel degelijk elders mogelijk is en wijst bijgevolg ISVAG’s ‘verzoek tot instandhouding’ van de hand.
​
De Raad besliste tot slot ook dat de Vlaamse overheid zich binnen de drie maanden opnieuw over de oorspronkelijke ISVAG-vergunningsaanvraag moet uitspreken.​​​
​
Lees hier het officieel persbericht van de Raad voor Vergunningsbetwistingen
Lees hier het bijhorend arrest